Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

                    wielkopolskie

English 
baner

Szparagi - złoto z przemęckiej ziemi

12.06.2017

Gmina Przemęt, słynąca w regionie z upraw szparaga, stawia na promocję swojego lokalnego produktu. 3 czerwca 2017 r. w miejscowości Mochy odbyła się konferencja poświęcona uprawie i walorom kulinarnym tego smacznego i zdrowego warzywa. Wydarzeniu towarzyszyły Dni Otwarte w gospodarstwach, konkurs na najlepszą potrawę ze szparaga oraz występy artystyczne. Projekt został dofinansowany ze środków unijnych w ramach KSOW.

Jakość użytkowa gruntów ornych w powiecie wolsztyńskim jest niska. Dominują tutaj gleby bielicowe, piątej i szóstej klasy bonitacyjnej, zajmujące ponad 60% powierzchni rolnej. Fakt ten niekorzystnie wpływa na różnorodność upraw roślinnych. Rolnicy z gminy Przemęt udowadniają jednak, że nawet w tak pozornie niesprzyjających warunkach, można osiągnąć sukces gospodarczy. Okazuje się bowiem, że na glebach przepuszczalnych, a do takich należą bielice, z powodzeniem można hodować szparagi. Wymaga to co prawda dużych nakładów finansowych, szczególnie w początkowym okresie zakładania plantacji, kiedy należy właściwie rozplanować proces nawożenia i przygotowania materiału nasadzeniowego, ale wytężona praca i zainwestowane środki przynoszą rezultaty.

Z takiego przeświadczenia wychodzili przemęccy gospodarze, którzy już w latach 70. dwudziestego wieku założyli pierwsze przydomowe plantacje szparaga. Prawdziwy boom na hodowlę szparaga rozpoczął się jednak pod koniec stulecia. To właśnie wtedy powstało większość gospodarstw, dzięki którym gmina Przemęt kojarzy się już nie tylko z jedynymi na świecie różowymi konwaliami, ale również z produkcją szparagów najwyższej jakości. Łączny areał upraw wynosi dziś ponad 300 ha. Od lat przemęckie szparagi są eksportowane za zachodnią granicę. Do jego konsumpcji powoli przekonują się również polscy konsumenci. Potrzeba jednak zorganizowanych działań informacyjno-promocyjnych, które ugruntują w świadomości Polaków niepodważalne zalety spożywania tego niezwykłego warzywa.

Gmina Przemęt uczyniła właśnie pierwszy krok w tym kierunku. Projekt zgłoszony w ramach partnerstwa Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich pn. „Szparagi – złoto z ziemi” to szeroko zakrojona akcja marketingowa. Do udziału w niej zaangażowani zostali lokalni producenci szparaga, którzy otworzyli swoje gospodarstwa dla wszystkich chętnych w cztery kolejne soboty od 20 maja do 10 czerwca. Odwiedzający mieli możliwość obserwacji jakim zabiegom poddawane są świeżo zebrane szparagi zanim trafią do restauracji lub na sklepowe półki. Uczniowie ze szkół podstawowych i gimnazjów przygotowali prace plastyczne o tematyce szparagowej, które zostały wyeksponowane podczas głównej uroczystości zorganizowanej na terenie restauracji Stara Mleczarnia w Mochach. W jej programie znalazł się przede wszystkim blok konferencyjny poświęcony problemom i wyzwaniom, przed jakimi stoją producenci szparagów w Polsce i za granicą.

- Można śmiało powiedzieć, że gmina Przemęt stała się potentatem w dziedzinie produkcji szparaga. Od dawna nasze szparagi znajdują uznanie wśród niemieckich konsumentów. Czas, aby również Polacy przekonali się, że warto je kupować i spożywać – powiedziała Dorota Gorzelniak, wójt gminy Przemęt, witając uczestników wydarzenia, m.in. posła RP Krzysztofa Paszyka, starostę wolsztyńskiego Janusza Frąckowiaka, wójta gminy Święciechowa Michała Lorycha, dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marka Beera oraz licznie zgromadzonych rolników z terenu gminy.

- Należą się wam słowa uznania i gratulacje, ponieważ wyprzedziliście poniekąd czas. Dzisiaj już wiemy, że w rolnictwie konieczna jest specjalizacja, nie da się produkować wszystkiego z zyskiem, wy wiedzieliście o tym już wiele lat temu  – zwrócił się do producentów szparagów poseł Krzysztof Paszyk.  

W bardzo przystępnej formie wiedzę na temat odmian szparagów, metod ich uprawy oraz światowych potentatów w produkcji tego warzywa zaprezentował prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski. Prelegent konferencji to ceniony na całym świecie autorytet, od 50 lat zajmujący się badaniami naukowymi w dziedzinie uprawy szparagów. Uczestnicy wykładów mogli zdegustować przekąski przygotowane przez miejscowe koła gospodyń wiejskich zarówno z białych, jak i zielonych szparagów.

Dużym zainteresowaniem cieszył się konkurs kulinarny, w którym rywalizowały przedstawicielki siedmiu KGW. Jury konkursu odwiedziło każde ze stoisk, zwracając uwagę przede wszystkim na smak, ale i prezentację potraw. Oczywiście motywem przewodnim każdego z dań był szparag. Do przygotowania potraw wykorzystano 225 kg białych szparagów i 165 kg zielonych, które na ten cel przekazali plantatorzy z gminy Przemęt. Różnorodność propozycji budziła podziw nie tylko oceniających, ale także pozostałych gości, którzy z każdą godziną coraz liczniej zapełniali plac przy restauracji w Mochach. Zupy kremy, rosół ze szparagami, sałatki, szparagi zapiekane w cieście francuskim, szparagi w galarecie, risotto szparagowe to tylko niektóre z bogatej palety potraw. Wybór najlepszej z nich nie był łatwy. Ostatecznie laur pierwszeństwa przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich ze Starkowa za danie „Risotto, czyli hiszpańska paella ze szparagami”. Potrawa ta znajdzie się w menu restauracji „Stara Mleczarnia” w Mochach oraz „Trzy Jeziora” w Wieleniu.

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009