Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

                    wielkopolskie

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Sukces „Kaliskich Smaków”

07.09.2018

Dobre jedzenie, piękna przyroda, cisza i spokój – za to kochamy polską wieś. W sierpniu w Warszawie poznaliśmy laureatów konkursu „Na wsi najlepiej – 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej”, którego pomysłodawcą jest Polska Organizacja Turystyczna. Wśród laureatów znalazł się szlak kulinarny „Kaliskie Smaki”.

W I edycji konkursu „Na wsi najlepiej – 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej” udział wzięło aż 115 podmiotów funkcjonujących na terenach wiejskich. – Zgłoszenia do konkursu były na bardzo wysokim poziomie. To pokazuje, że oferta polskiej wsi jest coraz bardziej profesjonalna i kompleksowa – mówi Robert Andrzejczyk, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej. 

Do konkursu mogli zgłaszać się: właściciele gospodarstw, podmioty prowadzące działalność turystyczną na terenach wiejskich, lokalne organizacje turystyczne, instytucje administracji samorządowej, lokalne grupy działania (LGD), organizacje i stowarzyszenia turystyczne, a także firmy z branży turystycznej. Każdy mógł startować w jednej z czterech kategorii związanych z wypoczynkiem u rolnika, z wypoczynkiem na wsi, z kompleksową ofertą uatrakcyjniającą pobyt na obszarach wiejskich lub ze szlakami kulinarnymi.

– Polska wieś stanowi jeden z niewielu w Europie przykładów zachowania tradycyjnego krajobrazu kulturowego, autentycznego ludowego folkloru, zwyczajów i obyczajów utrwalonych i przekazywanych z pokolenia na pokolenia – mówi Rafał Romanowski, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dodaje, że konkurs jest jednym z elementów kampanii „Odpoczywaj na wsi”, realizowanej przez Konsorcjum Turystyki Wiejskiej, które działa przy Polskiej Organizacji Turystycznej i współpracuje z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwem Sportu i Turystyki.

Kapituła oceniła 115 zgłoszeń, które wpłynęły na konkurs. Spośród nich wybrała 12 dobrych praktyk – laureatów konkursu. Wśród nich znalazł się szlak kulinarny „Kaliskie Smaki”. – Pomyśleliśmy, że będziemy trafiać do serc turystów przez żołądek – mówi Wioletta Przybylska, dyrektor Wydziału Promocji, Informacji i Obsługi Rady w Starostwie Powiatowym w Kaliszu. Szlak tworzą restauracje, agroturystyki i lokalni producenci serwujący dania tradycyjne, przygotowywane z najlepszych produktów lokalnych. Tutejsze restauracje można nazwać wspólnotą gastronomiczną. Karty dań przenikają się, tworząc coś nietuzinkowego, co dla wielu turystów jest prawdziwą skarbnicą smaków. 11 restauracji i nieskończona liczba aromatów. Do tego niezwykły wystrój wnętrz przesiąkniętych historią. Czego chcieć więcej?

Poznaj laureatów konkursu „Na wsi najlepiej”

Kategoria – Wypoczynek u rolnika:

  1. miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne Ziołowy Dzbanek
  2. miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczna Ola 
  3. miejsce – Ekoturystyka Pod Srebrną Górą 

Kategoria – Wypoczynek na wsi:

  1. miejsce – Agroturystyka Malowane 
  2. miejsce – Agroturystyka Polesie 
  3. miejsce – Villa Greta 

Kategoria – Oferta wypoczynkowa turystyki wiejskiej:

  1. miejsce – Lawendowa Osada i Zagroda Edukacyjna Lawendowej Osady 
  2. miejsce – Sielsko i anielsko w Górach Świętokrzyskich
  3. miejsce – Zagroda Młynarska w Uniejowie

Kategoria – Oferta szlaków kulinarnych na terenach wiejskich:

  1. miejsce – szlak kulinarny „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” 
  2. miejsce – szlak kulinarny „Podkarpackie Smaki” 
  3. miejsce – szlak kulinarny „Kaliskie Smaki”

 

Comber z jelenia podany z puree ziemniaczanym obsypanym szczypiorem i czarnuszką z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty, pomidorem, czosnkiem i świeżym majerankiem (Restauracja Hotelu Kristoff)

W Pałacu Tłokinia mieści się wykwintna restauracja i stylowy hotel 

Konkurs jest elementem operacji pn. „Identyfikacja, upowszechnianie i promocja dobrych praktyk w turystyce na obszarach wiejskich”, współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009