Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

                    wielkopolskie

English 
baner

Dożynki Prezydenckie w Spale

19.09.2016

Zgodnie z wieloletnią tradycją, we wrześniu rolnicy, przedstawiciele władz centralnych i regionalnych oraz reprezentanci środowisk wiejskich z całego kraju udają się do Spały na wspólne spotkanie w ramach dorocznych Dożynek Prezydenckich. W tym roku uroczystość odbyła się 10 i 11 września. Za sprawą słonecznej, letniej aury oraz wielorakich atrakcji towarzyszących obchodom, wydarzenie cieszyło się  dużym zainteresowaniem uczestników.

Przez dwa dni na terenie Centralnego Ośrodka Sportowego w Spale tętniło życiem Miasteczko Regionów, w którym województwa przygotowały stoiska promocyjne, prezentując walory obszarów wiejskich swojego regionu. Wielkopolskie stoisko powstało przy współpracy Samorządu Województwa z trzema Lokalnymi Grupami Działania: LGD „Solna Dolina” z siedzibą w Kłodawie, LGD „Wielkopolska z Wyobraźnią” z siedzibą w Koźminie Wielkopolskim oraz LGD „Z nami Warto” z siedzibą we Wrześni. Na powierzchni 150m² członkowie delegacji województwa, m.in. prezesi oraz pracownicy trzech lokalnych grup działania oraz Urzędu Marszałkowskiego, częstowali gości wielkopolskimi przysmakami. Nie zabrakło więc wędlin, serów, miodów, świeżo tłoczonych soków, czy też produktów mleczarskich, wyprodukowanych w zakładach, działających na terenie województwa. Uczestnicy wydarzenia mieli też okazję posmakować jabłek oraz śliwek, pochodzących z wielkopolskich sadów.

Nieodłącznym elementem Dożynek Prezydenckich jest konkurs na najpiękniejszy wieniec dożynkowy, w którym komisja konkursowa w asyście pierwszej damy RP wybiera jedną z szesnastu propozycji, przygotowanych przez poszczególne województwa. Każdemu wieńcowi towarzyszy zespół ludowy, który w obecności komisji prezentuje kompozycję utworów. Wielkopolski wieniec przygotowany został przez Pana Piotra Barańczaka z Trzemeszna w gminie Rozdrażew, a akompaniament muzyczny zapewnił zespół z Kociny z gminy Sośnie.

Obchody Święta Plonów zainaugurowała msza święta celebrowana w Kaplicy Polowej AK, w trakcie której poświęcone zostały wieńce dożynkowe. Tuż po jej zakończeniu orszak dożynkowy, złożony z pary prezydenckiej, przedstawicieli władz regionalnych oraz korowodu wieńców dożynkowych, skierował się na płytę stadionu w Spale. Oficjalną część uroczystości rozpoczęło wystąpienie prezydenta RP Andrzeja Dudy, który podziękował rolnikom za trud wkładany w codzienną pracę. W ramach tradycyjnego obrzędu dożynkowego swoje umiejętności po raz kolejny zaprezentował zespół poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego „Łany”, a tuż po jego występie starostowie dożynek przekazali na ręce prezydenta bochen chleba, symbolizujący tegoroczne plony.

Zgodnie z przyjętym zwyczajem, w drugiej części niedzielnych uroczystości para prezydencka odwiedziła stoiska w Miasteczku Regionów. Na stoisku wielkopolskim prezydenta oraz jego małżonkę powitał wicemarszałek Krzysztof Grabowski, w asyście m.in. przewodniczącego Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Sejmiku Województwa Czesława Cieślaka, Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego prof. dr hab. Jan Pikula, Dyrektor Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Izabeli Mroczek oraz Zastępcy Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marcina Nurkowskiego.

- Jest mi niezmiernie miło gościć Państwa na stoisku przygotowanym przez wielkopolskie Lokalne Grupy Działania. Wielkopolska słynie z gościnności i wyśmienitej kuchni, a nasza dzisiejsza wystawa stanowi potwierdzenie tych słów – powiedział Wicemarszałek Krzysztof Grabowski, gospodarz wielkopolskiego stoiska.

Odwiedzinom pary prezydenckiej towarzyszył akompaniament Kapeli Ludowej Brzeziny, która wspólnie z  Zespołem Pieśni „Brzezinianki” zaprezentowała również tego dnia na scenie w Miasteczku Regionów folklor kalisko-sieradzki. W bogatym repertuarze przygotowanym przez obie grupy muzyczne, pochodzące z powiatu kaliskiego, znalazły się polki, oberki i owijoki. Prezydent Andrzej Duda oraz jego małżonka, w trakcie wizyty na stoisku województwa wielkopolskiego, skosztowali regionalnych produktów, podkreślając bogaty wystrój, różnorodność smaków, kolorów i zapachów. W gronie wielu znamienitych gości, którzy mieli okazję poznać kulinarne uroki Wielkopolski znalazła się również Elżbieta Rafalska, minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

Organizacja wielkopolskiego stoiska została sfinansowana ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 w ramach realizacji Planu Operacyjnego Jednostki Regionalnej KSOW w województwie wielkopolskim w 2016r.

 

 

 

 

 

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009